Breaking

Monday, September 5, 2011

Sambal Kicap Ikan Tongkol dengan Kentang


Dah lepas raya ni mood pun slow je..... kemalasan jangan cakaplah. Mood memasak pun kureng, letih je. Apapun ari ni aku layan ikan tongkol je. Dah jemu berayam, daging n rendang dan lemak2 bagai....

Masakan yg simple dan  utk mengecas selera......

'Sambal Kicap Ikan Tongkol dengan Kentang'

Bahan2 :


2 ekor ikan tongkol saiz agak sederhana 
2 biji kentang
2 biji bawang merah - tumbuk
1 biji bawang putih - tumbuk
1cm halia - tumbuk
1 biji bawang besar - di hiris
1 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu makan cili giling
sedikit air asam jawa
1/4 cawan air
2 sudu besar kicap 
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa

Cara2 : 

Bersihkan ikan, potong kepingan  dan digoreng. Kentang dihiris nipis dan digoreng juga. Tumis bawang merah, bawang putih dan halia yang telah ditumbuk sehingga kekuningan. 

Masukkan serbuk lada hitam dan cili giling. Tumiskan. Masukkkan  air asam jawa, kicap  dan bawang  besar. Kacau sampai pecah minyak.. Masukkan air. 

Masukkan garam dan gula dan rasakan kesesuaian rasanya.Biar hingga agak pekat. Sudah siap bolehlah diangkat. Gaulkan dengan ikan dan kentang yg digoreng tadi. Sedia di hidangkan.

p/s : resepi sendiri..... dan lauk yg mudah jerrrrrrrrrr!.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...