Just Klik!

Tuesday, July 26, 2011

Bubur Jagung Caca


Ari ni blog aku tukar baju baru.... Siap ngan fesyen rambut baru lagi n tambah mekap ckit sana-sini.. Sesaje..... terlebih rajin ckit menggodek lappy ni. X susah pun... sekejap je dah siap. Nanti kalau dah boring ngan baju ni.... kasi tukarrrrrrr lagiiiiiii!

Dan kali ni aku nak post n3  Bubur Jagung Caca .....  Aku buat bubur ni smlm jugak. Minggu lepas my hubby beli  jagung... katanya nk makan bubur. Baru smlm aku sempat buat. Jagung tu adalah dalam 4 tongkol. Sikitnya... fikir punya fikir, akupun campurkan dengan caca. Takut nanti tak cukup. Almaklumlah  anak ramai... 4 orang. Senang je buatnya...

Bahan2 :


4 tongkol Jagung - dihiris dari tongkolnya
1 paket caca
1 keping gula melaka
21/2 cawan gula pasir
2 cawan santan pekat
2 cawan air
1/2 sudu teh garam
2 helai daun pandan - simpulkan

Cara2 :

Rebus caca dengan secawan air sehingga lembut. Masukkan gula melaka dan gula pasir. Rebus lagi sampai gula hancur. Masukkan jagung , daun pandan, santan dan secawan lagi air. Masukkan garam jika suka . Biar hingga betul2 mendidih. Dah masak sedia untuk di hidangkan.

p/s : simple je... senang sangat kan!


Have a nice day! :)

2 comments:

Lia said...

adehh.. sedapnya tgk.. lia suka makan bubur chaca bubuh pisang dan makan sejuk2.. yummyy...

Noor said...

Hai Lia.... memang sedappp, kejap je dah licin.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...