Masak sayur lagi.....! Biasalah... bukan ke kena masak masakan seimbang! Mesti ada sekurang2nya satu lauk sayur demi megikuti pola permakanan yang betul dan berkhasiat. Itulah yang aku belajar dari pakar pemakanan....Betul tak.... ? Mestilah betul.. So kena makan sayur untuk sihatttttt!!!!
Ini resepi mudah je ...... 'Kangkung Tumis Air'
Bahan2 :
1 ikat kangkung
2 biji bawang merah
1 ulas bawang putih
1 biji cili merah
beberapa ekor ikan bilis
1 sudu makan sos tiram
1/4 sudu kecil pati ayam (jika suka)
1/4 cawan air
minyak masak secukupnya
garam dan gula secukup rasa
Cara2:
Kangkung di potong2 dan dibersihkan. Bawang merah, bawang putih dihiris halus, Cili merah dipotong serong. Tumiskan bawang merah, bawang putih, cili merah dan ikan bilis. Masukkan sos tiram dan kangkung. Masukkan air dan pati ayam. Masak hingga mendidih. Sesuaikan rasa garam dan gula. Bolehlah diangkat dan dihidangkan.
p/s : Lauk sayur yang sangat simple...... sebagai lauk sampingan, sebab tu sikit je.
1 comment:
Sedap... kalau eynda ratah aje pun dah ok :-)
Post a Comment