Just Klik!

Wednesday, July 20, 2011

Rendang Pedas Ayam Perak Style


Masak rendang ayam semlm.... Sesaje nk ubah selera. Dah dekat nak bulan puasa ni. Bulan puasa ni lagilah sibuk...... Mungkin aku berniaga kat bazaar ramadan di Masjid Negeri sebulan penuh. Jadi... masa  pun nanti dah  sangat terhad. Makan minum di bulan puasa ni kat Masjid Negeri memanglah percuma sebab ada jamuan makan free. Tp aku ni memilih sikit... 

Ingat tahun lepas masa ramadan.... seksa nak makan, penat lg. Apa tidaknya.... makan nasi bungkus bukannya sedap, terkadang dah nak basi lg. Katering tu mungkin dah masak dari pagi  dan bungkus masa tengah panas... tu yang berbau semacam je.

Apapun kali ni aku akan cari masa nak masak jugak... simple pun xpe...  

Resepi yang aku nak post kali adalah 'Rendang Pedas Ayam Perak Style'....

Bahan2 :

1/2 ekor ayam - dipotong kecil
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci lengkuas
1 inci isi kunyit
6 biji cili api
3 batang serai
2 sudu besar cili giling 
1 helai daun kunyit
2 keping asam keping
3 cawan santan pekat
Sedikit garam dan gula

Cara2 :

Bawang merah, bawang putih, halia, lengkuas, isi kunyit, cili api dan  serai di kisar lumat. Daun kunyit di mayang halus.Masukkan semua bahan kisar, ayam dan daun kunyit kedalam kuali. Masukkan juga cili giling, santan, asam keping  dan  daun kunyit yang di mayang halus tadi. Masakkan sehingga hampir kering. Perasakan dengan garam dan gula. Bila dah masak dan agak2 kering rendang ni, bolehlah diangkat dan hidangkan. 

p/s : Selain makan dengan nasi, bolehlah juga di makan dengan lemang, ketupat dan nasi impit waktu hari raya nanti.... rayalah plak!!

Have a nice day! :)

0 comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...