Sedapppppppp...!!!!!
Aku beli la ikan patin kat Mydin..... buat berbuka puasa smlm. Ari ni x tahu nk masak ape lagi!!!!
'Ikan Patin Masak Tempoyak'
Bahan2 :
1 ekor ikan patin
5 sudu besar tempoyak
8 biji cili api
2 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara2 :
Ikan patin dibersihkan. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir. Cili api, cili merah dan isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan air. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah masak boleh diangkat.
P/s : Air x perlu banyak, cukup2 terendam ikan je. Masak agak pekat ckit.... !!!
No comments:
Post a Comment