Breaking

Saturday, August 27, 2011

Ikan Patin Masak Tempoyak


Waaaa!!!!!!!!!!!!!! Teringin plak smlm nk makan Ikan Patin. Wat Masak tempoyak .....

Sedapppppppp...!!!!!

Aku beli la ikan patin kat Mydin.....  buat berbuka puasa smlm. Ari ni x tahu nk masak ape lagi!!!!

'Ikan Patin Masak Tempoyak'

Bahan2 :


1 ekor ikan patin
5  sudu besar  tempoyak  
8 biji cili api
2 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa

Cara2 :

Ikan patin  dibersihkan. Jangan lupa rendam sebentar dengan air asam jawa untuk buang hanyir. Cili  api, cili merah dan  isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan air.  Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah masak boleh diangkat.

Sedap dan terangkat abis.................. (makan x toleh kiri kanan punya!!!!)

P/s : Air x perlu banyak, cukup2 terendam ikan je. Masak agak pekat ckit.... !!!


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...