Breaking

Sunday, August 21, 2011

Kuih Goyang/Ros Pedas


Inilah juadah  pertamaku untuk raya nanti..... menjadi jugaklah resepi ni.

Ambik resepi ni dari myresepi. Selalu buat yg manis, kali ni jumpa plak yg pedas..... malam tadi beria-ialah aku membuatnya.

Alhamdulillah... cantik dan sedap. Rasanya iras2 kuih maruku atau kuih siput.

Kuih Goyang/Ros Pedas
Resepi dari myresepi-Kak Besah

Bahan2 :

500gm tepung beras - 1 paket
1 cawan tepung gandum
1 cawan cili kisar
1 sudu makan penuh jintan manis
1 sudu makan penuh jintan putih
2 sudu makan penuh udang kering
8 ulas bawang putih
2 bji telur grade B
Semangkuk santan dari sebiji kelapa
1 sudu makan garam dan gula secukup rasa
4 tangkai daun kari - dihiris halus
Minyak untuk goreng terendam
Acuan kuih ros

Cara2 :

Tumbuk jintan2, pas tu masukkan bawang putih dan udang kering. tumbuk hingga lumat.(setakat yg boleh la..) Satukan semua bahan. Kacau sebati. awas, santan jgn masuk semua, agak2 dulu.. takut tercair plak. Adunan ni hampir2 sama ngan adunan lempeng dadar, pekat skit dari kuih ros manis. Rasa lah garamnya.

Panaskan minyak dlm kuali. rendam acuan kuih ros di dlm nya. Bila minyak telah panas, celupkan acuan yg panas tu ke dlm adunan hingga paras ketinggiannya saja. Jgn sampai meliputi semua acuan, nnti x bleh tertanggal. Celup beberapa saat hingga adunan melekat pd acuan..

Terus celupkan acuan ke dlm minyak beberapa saat lalu digoyang2/henjut perlahan hingga kuih tertanggal ke dlm minyak .Biar acuan terendam dlm minyak seminit dua, baru ulangi langkah seterusnya..

Buat lah sampai habis.. yer..  Sekejap je!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...