Resepi mudah ........... redah je!!!!!
' Kuih Dadar @ Kuih Ketayap
Bahan :
2 cawan tepung gandum
sebiji telur
perwarna hijau
esen pandan
Secubit garam
Air secukupnya
sedikit minyak masak
Bahan untuk inti :
1 biji kelapa
1 cawan gula
1 keping gula melaka
secubit garam
Cara2 :
Untuk inti : Masukkan semua bahan kedalam periuk. Panaskan di atas api. Kacau terus menerus jangan berhenti sehingga kelapa dan gula bergaul sebati. Sejukkan. Kalau adal lebihan inti boleh disimpan di peti ais dan digunakan untuk membuat kuih yg lain pula spt badak berendam, tepung bungkus dll.
Untuk kulitnya : Masukkkan tepung kedalam mangkuk. Pecahkan telur kedalaamnya. Masukkan juga bahan2 lain dan juga air. Agak2 lah air tu. Kepekatan adunan sama dengan kepekatan adunan buat goreng pisang. Panaskan kuali yang telah disapu dengan sedikit minyak. Tuangkan sesenduk adunan, angkat dan goyangkan kuali untuk membuat adunan yg nipis. Dah masak, angkat dan letakkan dalam pinggan. Ulangi proses ini hingga habis
Bila dah siap proses diatas, boleh di gulung kuih tadi dengan intinya. Masukkan inti ditengah2, Lipat bahagian kiri dan kanan, kemudian gulung dengan kemas. Buat hingga selesai dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment