Ini lauk pekasam je.... resepi juadah berbuka dan besahur smlm. Ikan pekasam dari Lenggong Perak. Berjenama Kiah Pekasam. Itu sebab aku taruh nama tu... glamer ckit.
Senang je nak goreng pekasam ni.... ramai org dah tau!!
Cuma aku nk share kt cni..
'Ikan Pekasam Goreng Cik Kiah'
Bahan2 :
Sepeket ikan pekasam
1 biji bawang besar
4 biji cili api
Minyak masak secukupnya
Cara2 :
Bawang besar dimayang halus. cili api dopotong dua. Ikan pekasam digoreng di dlm minyak yg cukup2 je utk masukkan ikan. Ikan tak perlu dibasuh, terus je digoreng dengan serbuk berasnya sekali. Apabila bahagian bawahnya dah hampir masak, terbalikkan.
Masukkan bawang besar dan cili api bersama. Ketepikan sikit ikan untuk memberi ruang menggoreng bawang dan cili api. Bila ikan dan bawang dah agak garing, bolehlah diangkat dgn minyknya skali dan dihidangkan
P/s : Sedap ni... wa cakap lu... makan plak dengan sambal tempoyak, mesti tak toleh kiri kana punya!!!!
No comments:
Post a Comment