So.... aku masak gulai tempoyak ajelah.... tempoyak sebalang tu xkan terbiar je. Lama2 nanti x sedap pulak rasanya.
Menu kali ni 'Gulai Tempoyak Ikan Kembung'
Bahan2 :
4 ekor ikan kembung
3 sudu besar tempoyak
1 mangkuk rebung kuning - xde pun xpe
8 biji cili api
1 biji cili merah
1 cm isi kunyit
Air secukupnya
Garam dan gula secukup rasa
Cara2 :
Ikan kembung dibersihkan.. Kalau nak, boleh dipotong2. Cili api, cili merah dan isi kunyit di tumbuk lumat. Masukkan dalam periuk dan gaulkan dengan ikan dan tempoyak. Masukkan air. Masukkan juga rebung. Didihkan. Masukkan gula dan garam secukup rasa. Dah masak boleh diangkat.
p/s : Rebung tu boleh kalau x taruh pun. Tukar dengan timun pun boleh!
1 comment:
kite pn semalam wat masak tempoyak, tp ikan patin..
besttt.. berselera bukak pose.. heheeh
Post a Comment